Derneğimize veya Cemevi İnşaatımıza Bağış Yapmak İsteyenler Bağışlarını Ziraat Bankası Amasya Şubesi İBAN NO: TR48 0001 0000 3012 9535 0850 01 Hesaba Yatırabilirler...
Duyurular

Derneğimize veya Cemevi İnşaatımıza Bağış Yapmak İsteyenler Bağışlarını Ziraat Bankası Amasya Şubesi İBAN NO: TR48 0001 0000 3012 9535 0850 01 Hesaba Yatırabilirler...


Cemevi İnşaatımıza Yardım ve Bağışlarınızı Ziraat Bankası Amasya Şubesi'ne (Bağış) açıklaması ile yatırabilirsiniz...

HESAP NO: 12953508-5001

İBAN NO: TR48 0001 0000 3012 9535 0850 01   


Amasya Hava Durumu
Etkinlik Takvimi
Döviz Bilgieri
Merkez Bankası Döviz Kuru
  ALIŞ   SATIŞ
USD  
EURO  
       
Özlü Sözler
Derya büyüktür ama herkes kabı kadar alır
Anket
 
Sitemizi Tavsiye Ediniz
Sitemizi arkadaşlarınıza tavsiye ederseniz memnun kalırız.
 
  
AMASYA'DA BİR UYGUR KASABASI
 
 

Uygur Kasabası Amasya – Tokat karayolunun 32. kilometresindedir. Kuruluş tarihi 1300’lü yıllara dayanmaktadır. Köye ilk yerleşen Uygur Türklerindendir ve bu nedenle kasabada bu isimle anılmıştır. 1989 yılında kasaba olmuştur.

Uygur Kasabası Amasya – Tokat karayolunun 32. kilometresindedir. Kuruluş tarihi 1300’lü yıllara dayanmaktadır. Köye ilk yerleşen Uygur Türklerindendir ve bu nedenle kasabada bu isimle anılmıştır. 1989 yılında kasaba olmuştur.  Eretna Beyliği döneminde kurulduğu sanılan köy devrin etkin inanışlarından biri olan Türk Alevi-Bektaşiliğinin etkisi ile bu güne bu hüviyetle gelmiştir. Köyün ileri gelenlerinden biri olan Cafer Dede içinse her sene çeşitli programlarla anma etkinlikleri düzenlenmektedir. Bu sene 13.sü düzenlenen anma programı her yıl olduğu Cafer Dede’nin meftun olduğu ve Uygur Kasabasına hakim bir yerde gerçekleştirildi.

Etkinlik öncesi, kendi kültür ve geleneklerine uygun olarak semah edilmesi sonrası İstiklal Marşımızın okunması ile program başladı. Belediye Başkanı Murat Satılmış açılış konuşması yaptı. Murat Satılmış konuşması esnasından başına Uygur milli başlıklarından olan Doppa ve 1×1,5 mt. Ebatında ki GÖKBAYRAK’la konuşmasını sürdürdü. “Bundan 700 sene önce Orta Asya’dan göç eden Uygurlar olarak Amasya’da kendi kültür ve geleneklerimizi yaşatma gayretindeyiz ve daha nice yıllarda burada bu geleneğimizi yaşatacağız. Bugün ise bizlerden uzakta yaşayan ve kasabamıza adını vermiş Uygur kardeşlerimiz aramızda onlar kendi topraklarında 25 milyon ancak bu sayı bu gün buradakilerle 25 milyon 70 bine ulaşmıştır, kalplerimiz onlarla birlikte” diye konuşmasını son verdi.

Belediye Başkanı Murat Satılmış’ın ardından kürsüye gelen Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Ankara Şube Başkanı Hayrullah EFENDİGİL ise konuşmasında Doğu Türkistan’da yaşananlardan kısaca bahsederek, “Ata yurdunda ki Uygurlardan, Anadolu’daki Uygur kardeşlerimize selam getirdik” dedi. Efendigil, Belediye Başkanına Gökbayrak Dergisi, masa bayrağı hediye etti. Protokol konuşmalarının ardından geçilen programın geri kalanında Uygur beldesinin yerel sanatçılarının dışında birçok sanatçı söyledikleri türküler ve şarkılar seslendirdiler.

Programın sonunda ise Belediye Başkanı Murat Satılmış Uygur Kasabasını ziyaret eden Ankara başta olmak üzere İzmir ve Kayseri’den gelerek etkinliğe katılanlarla akşam yemeğinde bir araya geldi. Bu sohbette ise Amasya Uygur Kasabasının tarihinin yanı sıra Doğu Türkistan’daki Uygurlar hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu.

Kaynak: http://dogu-turkistan.net/2011/09/13/amasya-da-bir-uygur-kasabasi/ 


10.05.2013 Okunma Sayısı: 6387



Yazdır

 

 DİĞER HABERLER





















Üye Giriş Paneli
E-posta:    
Şifre:       
Şifremi unutum
Başkan'ın Mesajı
Aidat Borcu Sorgulama
 
Son Ziyaretçi Yorumları
ali rıza er


mertcan er
MERHABALAR BEN SEMERCİ AHMETİN TORUNU ALİCANIN OĞLUYUM MERSİNDE YAŞIYORUM KÖYÜMÜZÜN MİSAFİRLİĞİ DAYANISMASI GERÇEKTEN MUAZZAM İLK FIRSATTA TEKRAR GELİCEM 05550273333

Veli Can
Çok kıymetli Uygurlu komşu, hemşehri, hısım ve akrabalarım. Ben Semerci Ahmetin küçük oğlu Alican'ın kardeşi Velican'ım.İstanbul dan Köyümüze seyahatlerinizde benimle irtibat kurmanız hepinizin menfaatine olacaktır.İstanbul Alibeyköy Metro Acentesinde çalışıyorum. Yolculuklarınızda bilet fiyatı size özel indirimli olarak kesilecektir.Şimdiden hayırlı yolculuklar dilerim. Otobüs hareket saatlerimiz Bayrampaşa Otogardan kalkış 19.30 ve 21.00 dir. Saygılarımla.


Tüm ziyaretçi yorumları için tıklayınız.
Günlük Gazeteler